Definitive Programme NVTB Schoorl online 2021 – 14th of May 2021

9:00-9:30	Testing online platform with speakers (speakers only)
9:30-9:35	Opening address by NVTB president Kirsten ten Tusscher
9:35-10:30	Keynote Rampal Etienne - Next-generation Island Biogeography
10:30-10:40	Coffee break (10 min)
10:40-11:05	Marina Papadopoulou - Self-organization and patterns of collective escape in pigeon flocks
11:05-11:30	Bram van Dijk - Are transposons responsible for streamlining of prokaryotic genomes?
11:30-11:40	Coffee break (10 min)
11:40-12:05	Renske Vroomans - Evolution of selfish multicellularity: collective organisation of spatio- temporal regulatory strategies
12:05-12:20	Dajo Boog - Female mate choice with threshold preference can cause selection for higher death rate in males, even without any mating advantage
12:20-13:05	Lunch break (45 min)
13:05-14:00	Keynote Rutger Hermsen - Dissecting natural selection in a simple model of the evolution of altruism
14:00-14:10	Coffee break (10 min)
14:10-14:25	Raphaël Scherrer - Modelling speciation with gene networks
14:25-14:40	Eric Siero - Linking critical transitions in spatial systems to Busse balloon morphology: A case study of dryland vegetation patterns
14:40-14:55	Enrico Sandro Colizzi - Genome fragility evolves to enable division of labor.
14:55-15:05	Coffee break (10 min)
15:05-15:20	Sam von der Dunk - Evolution of Regulatory Complexity Through Genome Organization
15:20-15:45	Eva Deinum - Zebrastripes for plants
15:45-15:55	Coffee break (10 min)
15:55-16:00	Best talk award ceremony
16:00-17:00	General assembly of NVTB members
	1